Saturday 31 July 2010

Koga dodatno obdavčiti...?

Ko berem zadnji Mladinin (pa ne samo njen) članek v zvezi z obdavčitvijo nepremičnin in skušam razmišljati malo širše, pa počasi začenjam verjeti, da imajo sindikati in Semolič prav, ko očitajo vladi, da privilegira bogate in obremenjuje revne. Vprašujem se, ali bomo pri nas vendarle bolj obdavčili osebna bogatenja, kot so jahte, težki terenski avtomobili, krzno, luksuzni nakit, eksotične počitnice itd., zlasti pa multistanovanja in multivikendstvo ? Ugovore poznam: če to storimo, naj bi nas bogatini, ki so praviloma dobri (???) managerji in vrhunski strokovnjaki (???), takoj zapustili in odnesli v tujino tudi svoja podjetja in proizvodnjo itd, kar bi znižalo naš nacionalni dohodek itd.itd. Tako trditev najbolje demantira dejstvo, da skandinavske države, npr.Švedsko in Dansko, taki bogatini kljub najvišjim davkom v Evropi, prav nič ne zapuščajo...!!! To pomeni, da je politika te vlade zares napisana na kožo našim domačim bogatinom in njihovemu razkošju; ob tem, da imamo katastrofalne stiske velikega števila novodobnega plebsa...

Gaspari je pred kratkim nekaj, bolj skozi zobe, sicer flancal o progresivnem obdavčevanju visokih dohodkov, plovil, drugega in tretjega stanovanja, ki ga lastnik ne uporablja ampak daje v najem, toda tovrstnih niti osnutkov še ni in gotovo so odpori strahoviti. Ali bomo res zmogli urediti zakonodajo tako, da bomo pridobili nove, prepotrebne vire denarja prav od bogatih, ki se jim zvišani davki skorajda ne bi niti poznali ? Če ne, potem hvala lepa za tako državo !!!

Ampak na obzorju ni stranke, ki bi to odkrito dala v središče svojega programa ! Menim, da smo tako daleč, da bi taka stranka dobila zajeten del volilne pogače in izpolnila praznino, ki so jo ustvarili predvsem SD-jevci, ki že dolgo niso več socialdemokrati...!

In še drug ugovor - ali bi nam Evropa to dopustila ? Fiskalna politika je - k sreči - še vedno v praktično absolutni domeni vsake države, tako da tak izgovor odpade. Samo doma so ovire in sloj bogatinov si bo krčevito prizadeval, da višje in dodatne davke, ki ciljajo nanje, prepreči z vsemi sredstvi.

Ali bo res treba na ceste - pa ne tako, kot Janša hoče, saj njegovi niso nič bolj revežem prijazni kot sedanja vlada !!!

No comments: