Monday 17 January 2011

Široka fronta slabega

Na celi črti ni nič prida. Tudi na osebni ne. Že dober teden me neusmiljeno mučijo bolečine v križu, ki jih z ničemer - razen z analgetiki - ne morem omiliti. Boli predvsem pod obremenitvijo (stoja, hoja); pri sedenju nekaj manj. Stvar se je začela z dolgotrajnim (1 ura+) zasedenjem v naprej nagnjeni legi pri računalniku, od česar me je odvrnila šele rastoča bolečina. Sklepam, da je moralo priti do kakšnega premika, ki se je bolečinsko nato razlezel po vsem križu, čeprav mestoma močneje enkrat na levi, drugič na desni strani.

Ni mi prostalo drugega kot poskusno mirovanje, ki pa po 3 dneh ni prineslo izboljšanja in so mi preostali le analgetiki (Tramundin, Tramal, Naklofen, Panadol). Prva dva sta opiata in kmalu pokažeta nezadostni učinek, Naklofen je slab za prebavni trakt in Panadol je Blažev žegen. Kombiniram časovno in količinsko razne doze, pa še nisem pogruntal pravo. Če predvidevam napor (trgovina, obisk itd), je neobhodna večja doza Tramala itd itd. Kar je še stvar poslabšalo, pa je nastop permanentne "poldriske", za kar so krive te analgetske doze. Le-te seveda še bolj generirajo sabo počutje.

Poskušam sedaj tudi z dnevnimi terapevtskimi vajami, je pa po treh dneh za oceno efekta še prezgodaj. Enako velja za TENS, ki tudi ne daje kakih posebnih učinkov. Skratka, težave na vsej črti, ki te vržejo iz stroja in seveda povzročajo, milo rečeno, slabo voljo ali rajši rečeno, nekoliko depresije z vsem, kar spada zraven. Poleg tega izveš za smrt Slavka Hodžarja, Uroša Lubeja, Ivko Križnar in drugih dobrih znancev, pa ti je jasno, da živiš trenutno že kar na kredit...

Skušam poiskati na spletu kaj v zvezi z bolečinsko terapijo - pa vem, da ne bom našel prav ničesar novega; saj sem v desetletjih tovrstnih težav poskusil menda že prav vse. Osteoartroza je pač bolezen starostne obrabe in tu ni kaj veliko storiti...Japonska terapija: "tukičiči pačaki..."?

Od razmišljanja o tej zasrani politiki se skušam zavestno distancirati in si dopovedujem, da naj bom le gledalec na galeriji, ki odide, če je predstava skrajno zanič, tudi ven , da več ne sledi predstavi. Kar bo pa bo, tudi če pride Janša, sveta ne bo konec, nas pa mogoče bo...

Tudi to bo mimo, z nami ali brez nas.

No comments: