Friday 4 September 2009

Zdravje OK, vlada pa ne

Včeraj sem opravil še kontrolo pri kirurgu: vse OK, tudi marker. Kontrola čez pol leta. Prav tako sem opravil malo popravilo moje zgornje čeljusti pri Trohi. Danes še opravim pri Svetičevi in potem bom, upam, za nekaj časa opravil z dohtarji. Seveda se nikoli ne ve...

Na Razgledih.net sem imel zanimivo debato z Igorjem Vidmarjem v zvezi z aktualnim, vendar neodgovorjenim vprašanjem: KAJ STORITI. Vsi smo nezadovoljni s stanjem v slovenski družbi, z vlado, z državo in z vsem, kar karakterizira to - za "dobra stara" merila - sprevrženo družbo. Za radikalno revolucijo ni pogojev, kot so jasni cilji, karizmatični voditelj in možnosti za mobilizacijo javnega mnenja. Pa še kaj morda. Tako pa bomo spet jamrali in trepetali, da se ne bo povrnila najslabša varianta: povratek JJ ali, kot upravičeno pravi Vidmar, še hujša varianta: JBJP !!!

Pahorjev "nov način" političnega vodenja vlade in države, kjer vlada diskutira (se prepira) ne samo z opozicijo in javnim mnenjem, ampak tudi med sabo (s tem naj bi se - po Pahorjevo - dokopala do najboljših rešitev, hahaha), bi bil morda uspešen v neki idealizirani družbi, kjer ne bi bila borba za oblast in moč daleč najbolj primarna kategorija. Tako pa v realni družbi, ki je poleg tega še vsa frustrirana s krizo, tak način vodenja samo še povečuje zmedo in navaja javnost k zaključku, da vlada ne ve, kaj hoče, da nima jasnih ciljev in zato ne ukrepa dovolj in hitro ali pa sploh ne. Ne vem, ali si Pahor res ni na jasnem o posledicah take politične "inovacije" na zaupanje javnosti in s tem na nadaljevanje oz. obnovo mandata ? Najbrž ne, kot da ne bi živel v realnem, ampak v nekem namišljenem, "dobronamernem" svetu, kjer vsi diskutirajo o vsem, namesto da bi ukrepali s sledenjem jasnim in artikuliranim ciljem, pa če je treba tudi "proti vsem zastavam". Mu je pa treba priznati edino dobro lastnost - da zna preprečevati razpad koalicije, morda prav s tem pristopom (ali pa, verjetneje, zaradi strahu partnerjev pred vrnitvijo JJ), ko ničesar niti ne odobri niti ne zavrne. To je najbrž res; ohranil bo koalicijo, toda izgubil bo naslednje volitve !!!

In kaj je za sto-riti ? Poleg 100 hlač samo še nul koma Jozef.

No comments: