Thursday 30 September 2010

Nepotrebna in nesmiselna štrajkaška vojna

Štrajk je zmeden, kot je vsa naša družba. Vsekakor je za državo problem, kje naj najde 100 mio; trditve, da smo z več denarja sanirali banke ali da smo dali več za Grčijo, dokazujejo, kako folk poenostavlja reči, ki jih ne razume. Če bi propadle banke, bi država bankrotirala precej huje kot Grčija - in predvsem bi izgubili na stotisoče, ne samo na desettisoče delovnih mest, ker bi propadla večina firm ! Za Grčijo pa stoji ali pade euro; če bi mu padla vrednost, bi bili mi mnogo bolj udarjeni kot npr. Nemčija, ki ima velik rezervni potencial v svoji produktivnosti, ki ji naša ni niti do kolen !

Ampak problem je očitno tudi na dohodkovni, ne le na odhodkovni strani. Osebno vidim možnost, ki pa jo vlada ne izkoristi - ker noče prizadeti finančno-tajkunskih mogotcev in sploh ne (pre)dobro plačanih slojev. To je uvedba progresivnih davkov na potrošnjo luksuznih izdelkov, čeprav naj bi prav potrošnja bila motor in motiv za okrevanje gosposarstva. Slednje bi seveda veljalo, če bi bila proizvodnja luksuza tudi domača - ampak ta je v največji meri uvožena !!! Kar pomislimo na superdraga turistična potovanja, križarjenja, Karibi, Havaji itd, od česar imajo neposredne koristi samo tuja podjetja. Isto velja za vrhunsko kozmetiko, garderobo in še zlasti za drage in potratne avtomobile, jahte, in celo letala.Tudi uvoženi alkohol bi morali visoko
obdavčiti - da o tobaku ne govorim. Prav tako bi moral biti uveden davek na finančne transakcije v inozemstvo, ki ne bi imele podlage v plačilih za storitve ali blago. Pa še kaj bi se našlo; npr. davek na nezasedena stanovanja, na drugo ali celo tretje nebivalno stanovanje (vikendi) itd itd. Denar leži na cesti, pa ga ne poberemo ! Izgovor, da tega ne dovoljuje Evropa, ni resničen: fiskalna politika je v izključni domeni posamezne države. In izgovor, da bodo dobro plačani strokovnjaki odšli iz države, je precej jalov: tudi na Švedskem in še kje imajo visoke davke - pa strokovnjaki ne bežijo; res pa je, da je še poleg visokih davkov marsikaj bolj urejeno kot pri nas ! Če bi pa odšli "strokovnjaki" tipa Bavčar, Šrot, Kordež in slični, pa bi bilo treba za njimi pokaditi s kadilom in požegnati z žegnano vodo ...!
Ta nepotrebna vojna pa bo vse samo osiromašila in štrajkaši bodo - tako kot vlada - na koncu vseh koncev - imeli še manj kot sedaj...! In mi z njimi !!!!!

No comments: