Tuesday 27 March 2007

Velika koalicija v Sloveniji '

Danes si nisem mogel kaj potem, ko sem prebral odličen intervju z dr.Rusom v Mladini, da ne bi poslal prispevka za eno naslednjih Mladin. Ker morda ne bo objavljen, ga navajam tukaj.

"VELIKA KOALICIJA

Intervju z dr. Andrejem Rusom v zadnji številki Mladine izpostavlja - po mojem mnenju - najbrž ključno vprašanje bodoče politične scene na Slovenskem: ali bomo po državnozborskih volitvah prihodnje leto imeli tkoim. enobarvno vlado (pri čemer bi nadaljevanje najnovejšega vzpona SD le-tej omogočilo sestavo levosredinske vlade) ali pa dobimo tkim veliko koalicijo z nedvomnima glavnima akterjema - SD in SDS. Dr.Rus v svojem analitskem razmišljanju le-to odločno odklanja in sam se tem razmišljanjim v celoti pridružujem. K temu bi dodal, da Pahorjeva logika, ki izhaja iz njegovega poizvedovanja v Nemčiji, češ, kako se tam dobro obnese velika koalicija in bi se lahko tudi pri nas, ne vzdrži resne presoje. Zgodovina in politična kultura pri nas je popolnoma neprimerljiva z ono v Nemčiji. Pri nas je dežela bila razcepljena skoraj dvesto let, vsaj od Mahniča dalje in ta razcepljenost je dominirala med obema vojnama ter dobila svojo krvavo kulminacijo med drugo vojno. Ideološke traume, v pretežni meri generirane, vzpodbujane in vzdrževane iz vodstev Rimokatoliške cerkve v Sloveniji, so žive še sedaj in so se - le morda v drugačni obliki in z navidez drugimi temami (odnos do drugih ver in kultur, človeško spočetje, istospolno partnerstvo itd) - ohranile do danes tudi v generacijah, rojenih po drugi vojni. Slovenija je še vedno razcepljena in ni realnih izgledov za tkim. nacionalno poenotenje. Pa tudi - čemu bi se poenotili ? Vsak napredek v naravi, v ekonomiji, v fiziki, kemiji in drugih vedah je zasnovan na nasprotjih in ne na egalitarizmu, ki pomeni stagnacijo, kjer so vsi vsaj navidez zadovoljni s stanjem..!

V nasprotju s tem v Nemčiji ni bilo podobne razcepljenosti. Čeprav sta tam dve veri, katoliška in protestantska, pa nobena od teh niti v preteklosti niti sedaj ni imela resnejšega državnopolitičnega vpliva. V času Hitlerjevega vzpona je bila Nemčija še kako enotna, v njej ni bilo bratomornih spopadov, partizanstva in kolaborantstva. Kljub strahotnim traumam, porazom na frontah in grozljivim bombardiranjim so se prebivalstva v Nemčiji lotevali le pasivnost, obup in resignacija - ni pa se porodila nikakršna "kontraideologija". Tudi delitev povojne Nemčije ni prinesla skoraj nobenih političnih antagonizmov, vsaj ne med širšo populacijo na Vzhodu, ki se je v letih Ulbrichtove DDR zelo kmalu otresla "ideološke vere" v "socializem". Dokaz za to je bila situacija po padcu berlinskega zidu, kjer konfrontacija med Vzhodnimi "Ossi-ji" in na Zahodu živečimi Nemci ni potekala po kaki ideološki ločnici, ampak je imela podlago v nestrpnosti Vzhodnih, ki so želeli takoj doseči vse tiste materialne in siceršnje dobrine, kot jih je do tedaj imel Zahod. Poleg tega ne gre pozabiti, da je imela Nemčija dolgo zgodovino nekdanjih državic in njihovega združevanja ter številnih vojn, kar je rodilo mnogo bolj zrelo politično kulturo, bazirano na temeljni želji prebivalstva, da se traumatična zgodovina ne bi nikdar več ponovila. In končno - velike koalicije, ki je v Nemčiji uspešna tudi zaradi razumne, strpne in razgledane politike Angele Merkel in njene vlade, ne gre primerjati z našo, špekulativno sestavljeno iz tkim.leve in desne sredine, vodeno pa z zamerljivimi, ozkimi in k nastopaštvu nagnjenimi politiki ! Taka vlada bi bila nesporno notranje razklana, zaradi skrbnega prikrivanja razlik pa razvojno neučinkovita, saj bi se ob številnih problemih in vprašanjih, od vloge Cerkve preko privatizacije javnih služb, obvladovanja medijev, gospodarstva itd vse do problema nestrpnosti in zaščite drugačnih, pokazale bistvene razlike, ki se jih lahko obide le tako, da se jih ne rešuje...! To pa seveda pomeni, da bi bil dosežen prav nasproten učinek od Pahorjeve argumentacije, zakaj se je treba vključiti v Partnerstvo za razvoj - namesto pospešenega razvoja pod eno, od opozicije skrbno nadzorovano "komando", bi doživeli praktično razvojno blokado, ob šibki opoziciji, ki pravzaprav sploh ne bi več bila potrebna !

Zato menim, da če se bo z LDS-ovimi člani in njihovimi volilci okrepljena SD obnašala prav tako, kot se je zaradi Pahorjeve popustljivosti (kako huda želja po oblasti za vsako ceno !) obnašala do vladajoče SDS-ove garniture dosedaj, potem se učinkovitemu razvoju Slovenije slabo piše. Morda bomo res dobili veliko koalicijo - a vse bo ostalo tako, kot je sedaj...! Uboga Slovenija !"

Očitno sva z dr. Rusom (ali je to Veljkov sin ?) na isti valovni dolžini, ko meniva, da je za učinkovit razvoj "politični mir" velike koalicije poguben. Vsak napredek je zasnovan na nasprotjih - toliko dialektike priznavajo vsi. Ampak želja po oblasti je neprecenljiva...

Mucofalk 1 x dnevno še vedno odlično deluje. Ampak na Bled pojdem vseeno, da mi pogledajo v zadnjico, pa še plačal bom za to. Danes pa sva z Marjanco celo malo vrtnarila. Hrbet se bo oglasil pač jutri. Bo že...!

No comments: