Friday 23 March 2007

Vzpon Pahorjeve stranke

Zadnja meritev javnega mnenja je pokazala izjemen vzpon SD, ki ga kot lisica kislo grozdje priznava tudi premier - saj kaj pa naj bi ? Ob tem pa se nisem mogel vzdržati komentarja na Dnevnikovem spletu. Ker se mi zdi zelo bistven za oceno bodočega političnega dogajanja pri nas, naj ga kar citiram:

"Vzpon SD - ne glede na dejstvo, da mu botruje razpadanje LDS - je gotovo nekaj, kar vnaša očiten nemir v vladajočo koalicijo. Zanimivo, kako Janša komentira to, češ da "nobena stranka, ki nima sredinske orientacije, ne more uspeti". Kaj to pomeni ? Ali je bil uspeh SDS leta 2004 res rezultat sredinske orientacije ? Če je bil, potem te "sredinskosti" že po letu dni ni bilo več zaznati. Ali pa Janša misli, da je absolutistični način vladanja, politična osvojitev praktično vseh vodilnih in nadzornih mest v gospodarstvu in v skoraj vseh - tudi nekoč neodvisnih - institucijah in medijih, politika favoriziranja RKC, privatizacija zdravstva, šolstva, kulture, negiranja NOB itd - SREDINSKA (!!!) politika ???

Ampak kot stvari kažejo sedaj - če se kaj ne bo zgodilo z "ZARES" -, utegnemo slej ko prej res pristati v tkim "veliki koaliciji". Težko pa si jo pri nas predstavljam predvsem zato, ker je sedanja vladajoča garnitura taklo močno zapeljala vso državo v desne vode. Ali bo "velika koalicija" npr. odstranila sedanji ekskluzivni desni vpliv npr. v medijih ? Ali bo zmanjšala sedanje očitno favoriziranje Cerkve in spremenila odnos do polpretekle zgodovine itd? Taka in podobna vprašanja se nujno porajajo.

Posledično to pomeni predvsem dvoje: ali bo taka vlada stalno notranje razklana in se bodo v njej bile bitke za vsako pozicijo in vsakršen možen vpliv, ali pa bo medsebojno blokirana in s tem skrajno neučinkovita predvsem pri temah, ki morda niso toliko razvojno-ekonomske, so pa bistvene za atmosfero "sproščenosti", ki je sedaj praktično izginila. Enačiti naše politično nezrele akterje - in tudi občinstvo pri nas - z onim v Nemčiji, z dolgoletno državnopolitično izkušnjo in preživeto grozljivo traumo nacistične diktature, za katero so tudi Nemci plačali strahotno ceno, je najmanj naivno. V Sloveniji so delitve hujše; stare so skoraj dvesto let (če štejemo re- in protireformacijo še več) in so bile strastne in krvave. Vse to je žal še vedno vsidrano v narodovo zavest in potrebna bodo še mnoga desetletja, da bi to izzvenelo. Zato "velika koalicija", ki ob razumnem in razgledanem vodenju Angele Merkel na nemških tleh uspeva, še ni jamstvo, da bo ob ozkosrčnih, zamerljivih in s traumami obremenjenih politikih uspešna tudi pri nas !

Ampak - "živi bili, pa videli...!""

Vsekakor se nam "politični dolgčas" ne obeta. Vlada pa že sramežljivo kaže znake, da bi rada ubrala bolj všečne in umirjene pesmice...To pa je tudi nekaj !

No comments: