Wednesday 8 April 2009

Malo vrta in malo politike

Včeraj je prišel Safet iz Želve in obrezal ognjeno živo mejo in temeljito spodrezal ognjeni trn pred dnevno sobo. To je opravil profesionalno in tudi vse vejevje je odpeljal. Višnje nisem še dal obrezati; to bomo napravili pozno poleti, ko bo rodila. Sem vesel, da je to opravljeno; manjša dela bova opravila lahko sama, tako za zabavo (in za težave naslednjega dne).

Ma je že v redu s svojo slabostjo. Neka kemija - najbrž zaradi čudnih kalcitnih zdravil, ki se jemljejo enkrat tedensko (!) - je povzročila želodčno slabost za skoraj ves dan. Hudiča, tudi požreti ne smeva karkoli v teh letih, pa čeprav so zdravila (ki so itak zgolj strupi...)!

Vlada najavlja pokojninsko reformo. Le kakšna bo -? Sindikati ostro nasprotujejo podaljšanju delovne dobe; če tega ne bo, potem sledi lahko samo to, da v prihodnje več ne bo usklajevanja. To pomeni efektivno zmanjšanje pokojnin, ki bodo verjetno tudi pri znižanju sledile zniževanju plač. Kako bodo shajali tisti s sedanjimi 450 € pokojnine, ni nikomur jasno; verjetno tudi vladi ne. Utegne pa se zgoditi, da bo vpeljan kak zelo selektiven draginjski dodatek, npr. za tiste pod 500 € ali kaj podobnega. Vsekakor - scenarij ni rožnat. Ali pa morda res kaže rešitev iskati v univerzalnem državljanskem dohodku ?

Kar zadeva spor SLO - HR, pa bi bilo očitno najbolje in najbolj pragmatično, da se vsa stvar zamrzne; edino v tem primeru ne bo Hrvatom možno šikanirati slovenskega pomorskega prometa. Kajti na neposredni stik slovenskega obalnega z mednarodnim morjem ne bodo nikoli pristali, mi pa ne na to, da bi ga nam ne dali. Ne gre pozabiti, da mora slovenski parlament eventualno pristopno pogodbo o včlanitvi HR v EU ratificirati; referendum pa je itak vedno možen, z vnaprej znanim izidom. Torej je stvar v totalni slepi ulici in je zamrznitev spora edina realna alternativa. Saj ni tako malo držav, ki imajo že stoletja stare obmejne spore, pa normalno živijo, pač v nekem (čeprav stoletja starem) prehodnem režimu. Razglasi se lahko, da je Piranski zaliv sporno območje in zato vsaka država deluje tako, kot da je njen. Nadzor pa je ali skupen ali pa ga sploh ni !

Ampak: that isn't my bloody bussiness, for now !

No comments: