Wednesday 22 April 2009

Hudič ne da miru...

Sedaj pa je že čas za nov zapis. Sračka je ostala še naprej urejena; jem tudi solato s čemažem in celo s spomladanskim zeljem. Gre malo mehkeje, ampak ni primerjave s prejšnjo drisko. Tudi mi ni treba vstajati ponoči zaradi tega. Do tu je kar OK.

Ampak, kot vedno, se pač pojavi kaj drugega. Bil sem pri urologu (po 3 letih), h kateremu hodim na običajne kontrole; seveda samoplačniško. Vse je OK oz. ni nobenih sprememb. Razen...

Pred meseci sem se umival z zelo grobo gobo in sem očitno malo načel sluznico na glavici nekoč najpomembnejšega moškega organa. Stvar pa se ne zaceli in ne zaceli, kljub mažam s Canestenom, Diprogento itd. Saj je le v obliki rdečega madeža, ni otekline, pač pa majhna ranica, kjer občasno zasveti kapljica sokrvice. Boli seveda prav nič, spreminja pa se tudi ne. No, tole sem mu pokazal in on je zasumil, da gre - morda - za tkim. predkancerozno stanje, ki ga karakterizira tkim. Queyratova lezija. Le-ta se v 10 do 30 % primerov lahko razvije v invazivni karcinom. Priporočil mi je spiranje z močnimi kamilicami in izogibanje agresivnim milom. Čez 3 mesece naj pridem na kontrolo k njemu, ko bo podrobneje pregledal stvar.

Seveda mi ni dalo miru, da ne bi prebrskal Interneta v zvezi s tem. Kar sem našel slik, so kazale vse mnogo močneje razvito stvar. Diagnoza je precej težavna, ker se simptomi pokrivajo z nekaj vrstami infekcij (v glavnem virusne, zato glivična ali antibiotska zdravila ne delujejo). Zelo podoben je v tej zvezi tkim Zoonov balanitis, ki je benigen. Še biopsični pregled ni diagnostično zanesljiv. Zdravljenje je lahko različo: z kemoterapevtskimi mažami ali oralno, zamrzovanjem ali odstranitvijo tkiva, v zadnjem času pa z CO2 laserjem, kar je v bistvu izžiganje.

Torej imam morda nekaj šans, da se znova izognem (?). Hm, ampak od nečesa te pač mora vzeti hudič; saj je polagoma že čas, ne ?

Vsekakor pojdem še k Svetičevi na konsultacijo. Najbrž bo rekla, naj pač počakam te tri mesece - saj kaj pa naj bi ?

V politiki in spremljajoči krizi na vseh frontah je nastal tak sekret, da ga niti reka, kot pri Avgiju, ne odplavi. Seveda je treba tajkune obesiti za jajca, tudi javno na Kongresnem trgu, ampak razpad koalicije in predčasne volitve pa bi bile prava katastrofa in bi privedle do uličnih revoltov še prej kot pa ekonomsko stiskanje pasu. Pa smo res "svetilnik na vrhu Evrope", kot je bluzil Janša !!!

Ali nam bodo dosodili stik z mednarodnim morjem, močno dvomim. To bi pomenilo referendum pri nas in trajno blokado Hrvaške ali pa kaj bolj še brezizhodnega. Še vedno pa se ne piše in ne govori o dilemi slovenskega pomorskega prometa v Koper, kar je glavni vzrok spora. V njem Hrvati ne izgubijo praktično ničesar, mi pa dobimo upad prometa in hiranje Kopra !!!

Ampak ta trenutek se svet ukvarja s tem, kako naj bo družba urejena v bodoče: planski komunizem ne pride v poštev, neoliberalni kapitalizem tudi ne (več), kaj tretjega pa si svet (še) ne zna izmisliti.

Blagor pride šele našim pravnukom (ki jih pa še ni...) !!!

No comments: