Wednesday 14 February 2007

Nove tehnologije - potreba ali ne?

"Ali res potrebujemo nove tehnologije" ?

Pod tem naslovom ima današnji Dnevnik prispevek - ne vem več, čigav; vsekakor pa je bedast.
V njem so objavljene izjave nekaterih, menda pomembnejših osebnosti iz sveta, ki nove tehnologije odklanjajo ali jih vsaj večinoma nočejo uporabljati. Odtod čudovit zaključek, da jih - morda - sploh ne potrebujem. Veleumno, ni kaj in žilica mi ni dala miru, da ne bi na Dnevnikovih komentarskih dodatkih člankom zapisal približno tole:

Nove tehnologije so neizogibni del razvoja človeštva in družbe - tu ni "pomoči", saj le-tega ni mogoče upočasniti ali celo zaustaviti. Prinašajo pač nove navade in vrednote, terjajo drugačen način življenja in vsak ima pač na izbiro: ali jih sprejme ine jim vsaj prilagodi ali pa jih zavrača in živi pač neko "preteklo" življenje. Ali je to boljše ali slabše kot "novo", je stvar prepričanja in osebne orientacije. Kot kaka umetniška stvaritev: eni jo hvalijo, drugi jo odklanjajo. Zato je vprašanje v naslovu "ali potrebujemo nove tehnologije" napačno zastavljeno. Z vidika osnovnega preživetja gotovo ne, tako kot človeštvo tudi ni "potrebovalo" kolesa ali pismenk ali tiskanja ali motornega vozila, da o orožju ne govorimo. Tudi o tem, ali je življenje z novimi tehnologijami bogatejše, nima smisla razpravljati, kajti - kaj je bogastvo ? Nekdo je bogat že, če ima vsak dan kos kruha; drugi ni bogat, če nima najnovejšega BMW-ja. Spreminjajo se tudi etična merila - uveljavlja se preprost, primitivni jezik, primitivno obnašanje itd. Ampak spet smo tam - kaj je primitivno in komu ?

Očitno je vse na svetu, tudi odnos do razvoja in novih tehnologij, relativen. Zato se mi tovrstne debate zdijo vedno kot prepir za oslovo senco !

Sicer pa delam učinkovite (upam !) korake, da bi izboljšal moje prebavne težave. Nabavil sem odlično knjigo "Funkcionalne motnje prebavil" priznanega "ritnega dohtarja" Velikonje. Saj je bil res belogardist, ampak pametnih in uporabnih praktičnih nasvetov ima veliko, vključno z navedbo zdravil, ki naj bi pomagala. Sedaj pa sem v vlogi poskusnega zajca in upam na vse dobro, zapravil pa sem tudi že tri ducate evrov za razne preparate...Morda bodo pomagali že s tem, da jih imam v omari, saj bi ob hkratni uporabi vseh zanesljivo moral v tisto kovinsko vazo...







No comments: