Friday 5 December 2008

Miklavžev čas po slovensko

Danes je Miklavž. Prav dobro (čedalje bolje) se spominjam nemirnega pričakovanja večer pred njim, ko smo pod svojo posteljo postavili krožnik in takoj po prebujenju pogledali, kaj je "Miklavž prinesel". Nekaj pomaranč, čokolado, tudi kakšne orglice so bile vmes in rožiči (ki pa jih nismo preveč marali). Seveda je bila priložena obvezna šiba in miniaturni parkelj. Pa na prireditev, ki jo je pripravilo Društvo Slovencev v Beogradu, smo šli. Na njej sem v svetem strahu moral na oder, da sem prejel novo darilo iz Miklavževih rok, zraven pa so parkeljni tako hudo rožljali z verigami, da sem pričel jokati od strahu...

Zakaj se lepi spomini v starosti zdijo še lepši, grdi pa manj grdi ?

Pahoruplovščina se še ne poleže. Če se bo pričel izpostavljati (intervencija za Slovence v Italiji ?), pa ne bo šel zlahka v pozabo, čeprav bi to bilo edino pametno. Izboren komentar je dal spet Lorenci v Mladini. Tudi mene je zgodba ponovno zrevoltirala in sem poslal Dnevniku in tudi v štab SD odprto Pismo Pahorju. V njem sem le na pragmatično taksativen način naštel Pahorjeve "argumente" in odgovore nanje. Ker zelo verjetno ne bo objavljeno (mediji imajo te štorije gotovo že poln kufer, javnost pa očitno še ne), naj ga navedem tukaj:

Argumenti«

Protestom in polemikam o Pahorjevi potezi, ko je za zunanjepolitičnega svetovalca nastavil Dimitrija Rupla, ni videti konca. Javnost predvsem ne more razumeti, zakaj se je Pahor za to odločil. Njegovi »argumenti« za to odločitev pa so me izzvali, da mu napišem naslednje odprto pismo, čeprav sem skoraj prepričan, da ga ne bo prebral.

(Nekdaj) spoštovani gospod predsednik vlade Borut Pahor !

V svojih pojasnilih, zakaj ste se odločili za tako nepriljubljeni ukrep nastavitve Dimitrija Rupla za svojega osebnega zunanjepolitičnega svetovalca, vsebinsko navajate naslednje »argumente«, ki so me pa zares zrevoltirali in želim nanje odgovoriti:

1. Za ta ukrep, ki je dober in ga ne obžalujem, sem se odločil, ker imam poštene namene.
Da je dober, je zgolj vaša trditev, ne pa argument. Sicer pa pregovor pravi, da je z dobrimi nameni tlakovana pot v pekel.

2. Ukrepu, do katerega imam suvereno pravico, nihče ni nasprotoval.
Po reakcijah sodeč, se niti s stranko, niti s koalicijskimi partnerji niste prej posvetovali. Da je to ukrep iz vaše pristojnosti, pa ni argument, ki bi potrjeval tudi kvaliteto te odločitve.

3. To je pač nepopularen ukrep; ukrepe, ki ne bodo všečni, bom moral sprejemati tudi v prihodnje.
To nedvomno drži. Vendar moder politik sprejema tiste nepopularne ukrepe, ki dolgoročno pomenijo korist, čeprav so v danem trenutku neizogibni, ker bi bila brez njih družbena škoda še večja (npr.znižanje plač ali večanje dajatev itd). Pri tem ukrepu pa je res prav nasprotno. Ne le, da bi se mu vi, g.Pahor, nedvomno lahko izognili, ampak tudi škode ne bi bilo – ne za vas, ne za stranko, ne za koalicijo in ne za volilce.

4. Rupel ima v svoji beležnici telefone vseh najpomembnejših državnikov in ima ogromen zunanjepolitični opus.
No, ta »argument« je za predšolske otroke in do kraja neresen; kot da nimamo tujih ambasad pri nas in naših v tujini, če že drugega ne. Drugi »argument« pa bi pomenil, da že količina dela pomeni tudi kakovost, kar je seveda nesmisel. Niti besedice, g.Pahor, pa ne črhnete o dolgi verigi Ruplovih napak in pomanjkljivosti, zaradi katerih večina javnosti tega ukrepa ne odobrava !

Še bi lahko našteval nevzdržnost teh in podobnih »argumentov«, pa nima smisla, saj vi, g.Pahor, očitno nameravate ukrepati v smislu »Psi lajajo, karavana pa gre naprej...«. Zato samo še ta nasvet: javnost se bo pomirila in pozabila samo v primeru, če bo Rupel v praksi izginil s scene in se ne bo pojavljal niti v javnosti niti v medijih, ampak naj v miru rešuje križanke ali sudoku v svoji pisarni. To seveda ni v Ruplovem stilu, ki je nadvse rad »javno izpostavljen«, zato je težko verjeti, da bi tako svoje ravnanje sprejel. Ali ga boste, g. Pahor, temu ustrezno obravnavali ?

Vaš (nekdanji) volilec

Miloš Kobe
Ljubljana"

Howgh ! je rekel Winnetou.

Najbrž pa pojdeva danes čez Rožnik, zoprnemu vremenu navkljub.

No comments: