Wednesday 10 June 2009

Malo meditacije

Predvčerajšnjim sva šla v Botanični vrt. Marsikaj zanimivega, najbrž pa bolj za profesionalca; v tem času je že večina rastlin odcvetelih, tako da so pretežno zelene. Tudi okolica (brv in še kaj) je nova; treba bo občasno imeti ekskurzije po Ljubljani...

Včeraj je bila Magda na obisku; povedala je stanje naših kolegov in znancev - vsi so večinoma kripeljni zaradi kolkov, kolen itd. So v domovih, na vozičkih itd. Lepa prihodnost, ni kaj. Tudi udeležbo na izletu v Brda so odpovedali že štirje kolegi; večinoma imajo težave s kolki in podobnimi ortopedskimi nevšečnostmi. Očitno postajava z Ma že nekakšne izjeme - vsaj zaenkrat ! Rožnik je še vedno mala malica, kaj več pa bo treba spet preizkusiti, ko se bo vreme nekoliko ustalilo - saj za vsak dan napovedujejo plohe (izgovor je dober, kajne ?).

Volitve smo preživeli - zmagovalci pa so vsi, kot Rajteljčevi fantje, ki jih je stari dobil, ko so igrali karte, namesto da bi kosili travnik. Pa jih je namahal - in so vsi "dobili". Kmečki vic iz časov kmetovanja v Trebnjem, rada ga je povedala teta Manica.

Kakšen cirkus okrog Golobiča, kjer se dela iz muhe slona, kot da nimamo drugih skrbi !!! Prava reč, saj ni prvi politik in ne zadnji, ki ni vse povedal tako, kot bi radi novinarji slišali. Dela se panika, nervoza, fingirajo se kaotične razmere, dramatizira se na nepomembnih pizdarijah, eksistenčni problemi pa - nikomu ništa (po Pučnikovo). Ne samo aktualna vlada in ne samo Slovenija - vsa politika, vsa Evropa in vse vlade in vse opozicije so postale panične, brezglave in konfuzne ! Kakšne naj bodo nove, boljše družbe ? Neoliberalizma ne, asocialnega kapitalizma tudi ne, socializma še manj, egalitarizma tudi nočemo - kaj pa ? Kapitalizem da, ampak socialnega; privatna iniciativa da, ampak pod kontrolo države - hm, stisniti da, toda tudi prdniti je treba...!

Ali je taka kvadratura kroga sploh rešljiva ? Morda samo v nekem nestabilnem približku, ki se vedno znova izraja, ki rabi nenehne korekture in v katerem bodo nekateri vedno proti - čeprav vsakokrat drugi ! Ampak s tem se človeštvo ubada še iz časov, ko smo zlezli z drevesa...

Dragi naši vnuki, pravnuki (kje so ?), prapravnuki itd, boste že kako !




No comments: