Tuesday 23 June 2009

Rumeno in vreme

Ne morem si kaj, da ne bi spet stegnil jezik oziroma tipkovnico. To storim, kadar me kaj zares iritira, kot me je komentar v včerajšnjem Dnevniku na temo Vlačičeve modre luči na avtocesti. Dnevniku sem tekst sicer poslal, ampak ne vem, če bo objavljen. Pa ga navajam tukaj:

»Rumenizacija« naših medijev

Ali se v Sloveniji res dogaja tkim »rumenizacija« medijev, tudi tistih, ki so nekdaj veljali za resne in objektivne ? Žal menim, da je res tako in z žalostjo ugotavljam, da skoraj ni več časopisa ali TV programa, ki ne bi količino prostora ali časa, posvečenega posameznim dogodkom v našem družbenopolitičnem prostoru, posvetil obratno sorazmerno pomembnosti in realnim dimenzijam posameznega dogodka !

Naj navedem le dva primera, čeprav jih je vsak teden na desetine: »greh« gospe Mete Rupel, ko je njene nabavljene metle prevažal in raztovoril šofer službenega avtomobila njenega moža in drugi »greh«: vožnjo ministra Vlačiča z modro lučjo po avtocesti zaradi časovne stiske. Oba dogodka sta dneve in dneve vzbujala številne komentarje, obsodbe in zaključke o vsesplošni korupciji, nekredibilnosti, lažeh in zavajanjih, ki si jih privoščijo ljudje "na oblasti" in ki – sodeč vsaj po jakosti vsesplošnega hrupa ob tem – naj bi resno ogrožala kredibilnost oblasti in države !

Niti slučajno seveda ni moj namen zagovarjati nepooblaščene uporabe službenih sredstev s strani oblastnikov, ampak opozoriti na dejstvo, da se z vsesplošno gonjo zoper takšno »drobno« korupcijo, za katero je škoda veliko časa in prostora, zanemarjajo druga, neprimerno bolj relevantna in usodna dejstva, dogodki in problemi, ki zares grozijo družbi, v kateri živimo in zaradi katerih smo zaskrbljeni tisočkrat bolj kot pa za omenjene in njim podobne banalnosti. Relativno mnogo manj medijskega časa in prostora kot podobnim banalnostim je naprimer posvečeno stiskam in problemom brezposelnih, ljudem na robu preživetja, zaposlitvam mladih zgolj za določen čas, umiranjem ljudi zaradi nevzdržnih čakalnih dob, več stomilijonskim razmetavanjem denarja za avtoceste in za nesmotrne nabave orožja, neustrezni davčni politiki, ki favorizira bogate in še bi lahko našteval do neskončnosti. Namesto prežvekovanja banalnih komentarjev o zares nepomembnih zadevah bi bile mnogo koristnejše poglobljene analize, zakaj prihaja do zgoraj naštetih in drugih življensko usodnih problemov, nepravilnosti in težav ter kakšni bi lahko bili in morali biti ukrepi oblasti za izhod iz njih in izboljšanje razmer. Nenehni izpostavitvi in obravnavi takih dogodkov, razmer in predlogov rešitev bi morali posvetiti pretežni del razpoložljivega medijskega prostora in časa in na ta način usmerjati izražanje javnega mnenja k stvarnim problemom te družbe, ki vzbujajo resnično skrb, negotovost in nezadovoljstvo !

Zavedam pa se, da je pisanje in poročanje o malih, sicer vidnih, toda banalnih korupcijah enostavnejše in terja manj znanja kot pa »vrtanje« po globini velikih problemov in vzrokih zanje ter predlaganje rešitev. Tudi vem, da je novinarjev in medijev preveč in zato mrzlično iščejo senzacije in »senzacije«, če naj si zagotovijo vsaj minimalen krog bralcev. Ampak če naj bi bilo sedanje stanje medijske kvalitete resnično ogledalo naše družbe, potem se nam slabo piše. Ne zato, ker bi bili »prepojeni« z banalno korupcijo, ampak zato, ker minimiziramo velike, resnične in za davkoplačevalce usodne probleme te družbe, o katerih se piše razmeroma manj, pa še takrat običajno površno, neresno in senzacionalno namesto stvarno, analitično ter neusmiljeno in argumentirano kritično. In če bo šlo tako naprej, predlagam, naj se pričnejo tiskati vsi časopisi na rumenem papirju, radijske in TV hiše pa naj predvajajo izključno Piramide, Trenja, Vroče stole in Pod kozolcem z rumenimi in »govejimi« temami...

Sicer pa - takšno poletje je za pasji drek, saj sva morala celo malo zakuriti ! Ob koncu JUNIJA !!!
Rožnik odpada, tudi za konec tedna (piknik za Me) ne kaže najbolje. Pekli zunaj, jedli znotraj. Ampak, kako gre že tole: Mamca pravi: "Kaj bo to ?" Očka pravi: "Bo že šlo!". Se strinjam z očkom !

No comments: